Може да изгубим милиони от ЕС в края на 2013-а, алармират хората на Кунева
Може да изгубим милиони от ЕС в края на 2013-а, алармират хората на Кунева / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Може да изгубим милиони от ЕС в края на 2013-а, алармират хората на Кунева
57188
Може да изгубим милиони от ЕС в края на 2013-а, алармират хората на Кунева
  • Може да изгубим милиони от ЕС в края на 2013-а, алармират хората на Кунева

България ще изгуби 1,5 млрд. лева по оперативните програми още в края на 2013 г. – за това алармираха от „България на гражданите". Ръководителят на департамента „Еврофондове" Красимир Попов бе категоричен, че основна причина за това са корупционните практики при обществените поръчки, особено при общините. Експертите зададоха седем въпроса към управляващите, свързани с отчетността на европейските средства и ефективността от усвояването им.

Повече от една пета от хората в страната живеят с доходи под линията на бедността, а почти всеки изпитва материални лишения. „Защо инвестициите от еврофондовете не доведоха до осезаема промяна и не доведоха до обръщане на тенденцията за обедняване на хората в България? Какъв е смисълът от разходването на тези средства? Има ли полза инвестирането в нереформирани сектори", попита Попов. Той изтъкна, че за три години са закрити десетки малки и средни предприятия и са загубени над 360 000 работни места в частния сектор.

Експертът попита и колко от средствата по оперативна програма „Конкурентоспособност" са достигнали реално до българските предприятия. „Не е без значение кога се харчат парите. Дори и със схеми за финансов инженеринг да успеем да спасим средства, било то в края на 2012-а или в края на 2013-а година, въобще не е без значение кога достигат парите до тях", каза Попов.