Мораториум за по-високите цени на тока от нови производства
Мораториум за по-високите цени на тока от нови производства / снимка: БГНЕС
Мораториум за по-високите цени на тока от нови производства
81763
Мораториум за по-високите цени на тока от нови производства
  • Мораториум за по-високите цени на тока от нови производства

Държавата ще наложи мораториум върху изкупуването на ток на по-високи цени от производство чрез оборски тор или покривни инсталации.

За това се споразумяха представители на бизнеса, правителството и парламента на среща при премиера Бойко Борисов.

В срещата участваха вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на енергийната комисия към парламента Делян Добрев. По време на срещата не е коментирана възможността за понижаване цената на тока, но управляващите са поели ангажимент към реализиране на мерки в няколко насоки.

Предвижда се създаването на публичен регистър на собствеността на всички производители, продаващи ток на преференциални цени, да се промени законът така, че за първо или второ констатирано нарушение при производителите на ток на преференциална цена, да му се отнема правото да продава по-скъпо.

Обсъдена е била и възможността за бизнеса да участва както в КЕВР, така и в бордовете на държавните енергийни компании. Бизнесът настоява за връщане на старата цена на тока, като според Васил Велев от АИКБ това може да стане незабавно, а от началото на ноември ще има и повече възможности за това.

Бизнесът продължава да иска и оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов заради липса на експертиза, но Добрев обясни, че оставката на Иванов не е била обсъждана в НС.

Бизнесът запазва готовността си за протест на 30-ти септември.