Министър Стойнев не очаква промени в цената на тока тази година
Министър Стойнев не очаква промени в цената на тока тази година / снимка: БГНЕС
Министър Стойнев за цената на тока
69702
Министър Стойнев за цената на тока
Министър Стойнев за договорите на бизнеса с държавните централи
  • Министър Стойнев за цената на тока
  • Министър Стойнев за договорите на бизнеса с държавните централи

Цената на тока няма да се променя тази година. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев. След като от началото на годината нощната тарифа поевтиня с десет на сто за бита и бизнеса, а дневната - с около процент, Стойнев очаква тази година цените да останат стабилни.

"Не считам, че тази година цената на електроенергията може още да намалее. Смятам, че ще остане стабилна", каза министърът. Относно цената на природния газ - тя е въпрос на преговори, допълни Стойнев.

Той каза още, че АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ "Марица изток 2" искат предоговаряне на цените на тока за индустрията. "Казва се "Не може да се предоговарят тези договори", само че в тях има клаузи, че може", коментира министърът. Стойнев посочи, че има и други производители, които не са държавни. "Нали стимулирахме възобновяемите източници, защо не се сключват договори с тях", попита той.

Следва се пазарен принцип, каза министърът и изтъкна, че той не може да се меси в работата на шефовете на двете централи - обявяват се търгове и на пазарен принцип се определя цената. "Само че между производителя и фирмите има и търговци", каза министърът.

Той изтъкна, че атомната централа в Козлодуй сама трябва да намери средства за модернизацията на пети и шести блок, което е от ключово значение. Ремонтни инвестиционни дейности през последните три години и половина почти не са правени там, каза още министърът.

От своя страна Константин Стаменов от асоциацията на големите енергийни консуматори бе категоричен, че бизнесът предпочита да купува ток от държавните централи заради по-ниските цени. Другите централи не предлагат конкурентни цени на тока, а енергоемката индустрия трябва да намери най-ниската цена на ресурса, за да може да оцелее, изтъкна той. Стаменов допълни, че едно предприятие със сметка за ток от 5 млн. лв. месечно не може да плаща цена колкото е тази за бита. "Няма пазарна логика цената да е една и съща и за един килограм портокали, и за сто тона портокали", каза Стаменов.