Метро отчете загуба за третото тримесечие
Метро отчете загуба за третото тримесечие / Снимка:БГНЕС
Германската търговска верига за продажби на дребно Метро (Metro AG) отчете загуба за третото тримесечие от 65 млн. евро (94 млн. д.) като резултат от реформата на корпоративното облагане в страната, предаде БТА.

За същия период на миналата година компанията отчете печалба от 81.5 млн. евро. Причина за отчетената сега тримесечна загуба са данъците на стойност 160 млн. евро, платени заради реформата в корпоративното облагане, която влезе в сила от 1 януари тази година. Търговската верига съобщи, че преди облагането с данъци би отчела увеличение на печалбата с 15% до 323 млн. евро.

Метро повиши прогнозите си за продажбите през 2007 г. заради силните приходи на международните й подразделения. Групата разшири дейността си в бързо развиващи се икономики в Източна Европа и Азия в стремежа си да компенсира слабите резултатите на вътрешния пазар в Германия.

Метро съобщи, че продажбите й за тримесечието са се увеличили с 10.8% до 15.65 млрд. евро, като международните продажби са нараснали с 13.6% до 9.2 млрд. евро. В Източна Европа и Азия продажбите са се покачили съответно с 26.8% и 27%. Тези резултати са постигнати на фона на по-слабото увеличение на продажбите през третото тримесечие в Западна Европа - с 4.1 на сто и с 6.9 на сто в Германия.

Компанията повиши прогнозата си за приходите през 2007 г. до над 9 процента в сравнение с предишните очаквания за 8-9 на сто.