Пред финализиране в Народното събрание е законопроект, който ще забрани частните арбитражни съдилища да съдят граждани и потребители. Това заяви пред NOVA омбудсманът Мая Манолова.

Тя напомни, че е изпратила писма до депутатите, където им е приложила фрапиращи случаи от практиката на арбитражните съдилища, за да гласуват в подкрепа на избирателите си срещу "узаконения рекет на частната съдебна система".

Как се съди покойник?

"Тази часпром съдебна система, която функционира в България, е мрежа от 45 съдилища, като само в един от тях годишно се разглеждат по 100 000 дела, тоест на ден се отхвърлят по 300 дела. Сметнете 100 000 дела по минимум 150 лева такси и разноски, юрисконсултски възнаграждения, арбитражни такси, това са 15 млн. лв. само за един съд всяка година", каза омбудсманът.

Общественият защитник определи арбитражните съдилища като "орган за рекет върху българските граждани": "Колекторските фирми и частните съдилища извършват системни злоупотреби. Те вече започнаха да съдят покойници и общини".
По думите й, една колекторска фирма може да купи стар дълг за 20 стотинки, и да получи от него 200 лева.

КС отказа да отмени такса "юрисконсулт"

"Ситуацията става много зловеща, когато става въпрос за бърз кредит. Един частен арбитражен съд може да постанови всякакви лихви", изтъкна тя, като даде пример със случай, при който заем от 3 хиляди лева е нараснал до 23 хиляди.

Източник: nova.bg