Макълдауни: Страната ви може да стане най-атрактивна за бизнес на Балканите
Макълдауни: Страната ви може да стане най-атрактивна за бизнес на Балканите / снимка: Sofia Photo Agency

България може да се превърне в най-атрактивната страна за правене на бизнес на Балканите, това заяви посланикът на САЩ у нас Нанси Макълдауни. Според нея обаче правителството ни трябва да вземе спешни мерки за борба със световната финансова криза, въпреки твърденията, че страната ни няма да бъде засегната от нея, в такава степен като някои други държави поради нивото на развитие на икономиката ни. По думите й Америка в момента прави доста за борба с кризата, но въпреки това останалата част от света трябва да предприеме по-агресивна политика.

Макълдауни допълни, че трудностите, които предстоят пред новия президент на САЩ Барак Обама, са по-големи, отколкото при който и да е негов предшественик.

Три главни стратегии са необходими, за да стане страната ни най-привлекателната за развиване на бизнес на Балканите, каза американският посланик у нас Нанси Макълдауни. На първо място тя посочи, че правителството трябва да привлече повече чуждестранни инвеститори в България, но допълни, че това няма как да се случи преди да бъде осигурена подходяща среда за работа у нас.

„За да стане реалност тази моя визия за България трябва нещо повече от чуждестранни инвестиции, необходимо е да бъде подобрена икономиката. Но има и трети елемент и това е прекратяването на корупцията и организираната престъпност. И не говоря просто за планове, работни групи или публични дискусии, а за конкретни действия. Олигарсите, които стоят така, сякаш са над закона, трябва да бъдат в затвора зад решетките”, каза Макълдауни.

Посланикът на САЩ у нас допълни, че се надява да види България по пътя на трансформацията – да има една икономика, основана на знанието, с публичната политика, която произвежда нови идеи, способности и решения.