М. Найденов: Повече ще се спечели, ако земята се обработва
М. Найденов: Повече ще се спечели, ако земята се обработва / снимка: Sofia Photo Agency

Много повече ще се спечели, ако земеделската земя се обработва, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по БНТ.

Вносител на закона за опазване на земеделската земя е Министерството на земеделието и храните, каза Найденов. По думите му 47% от земята у нас е от първа до четвърта категория и този закон обхваща тези земи. Има достатъчно земи за изграждане на възобновяеми енергийни източници, каза министърът.

За обвиненията, че ще загубим инвестиции, министърът посочи, че те са около 100 млн., докато субсидията от ЕС за обработваемата земя е 1 млрд. евро на година. Освен това, ще има изключения при одобрени планове от министерството на енергетиката. Найденов призна, че има плодородни земи, използвани за голф игрища, но това е заварено положение. Оттук нататък това не може да става, както и за ВЕИ. Най - плодородната българска земя да бъде използвана за земеделие е позицията на министерството. По думите на Найденов има инвеститорски интерес за обработване на земята от други страни – Катар, Израел, които искат да инвестират в тези земи за земеделие.

Другата поправка в закона, според която арендаторите ще имат право първи да купуват земята, която обработват ако се продава, е на депутати, каза Найденов. Целта е била да се ограничи спекулацията със земи. Плодородна земя се изкупува, за да се предложи на инвеститори, отбеляза той. Искам да защитим правото на хората, които обработват земята. На пазара на земя има голяма спекула и понякога това затруднява обработката на земята. Никой не забранява на собствениците да продават земята си, отбеляза Найденов.