„Лукойл” иска извинение за твърдения, че ощетила бюджета
„Лукойл” иска извинение за твърдения, че ощетила бюджета / снимка: БГНЕС, архив

Разходите на "Лукойл България" за закупуване на нефт за последните девет години, не са с 6,8 милиарда лева повече от цените на борсата, а с над 1 милиард лева по-малко от евентуалните разходи за нефт по средногодишни борсови цени.

Това пише в прессъобщение на "Лукойл България" по повод публикации в медиите за "основателни съмнения" за ощетяване на бюджета на България от страна на ЛУКОЙЛ чрез цената на суровия петрол.

В Методиката на УПИЗ "Лаборатория управление на рискове" /ръководена от бившия премиер Иван Костов/, като изходна база са използвани данни, предоставени официално от Агенция "Митници", за количеството внесен в страната суров петрол, изчислено в тонове. Според тях един тон нефт съдържа 6,289 барела, пишат от "Лукойл България".

Водата и различните сортове нефт са с различна маса и относително тегло - докато един тон чиста вода действително съдържа 6,289 барела /един барел е почти 159 литра/ то за един тон суров нефт сорт Brent е прието, че съдържа около 7,57 барела, а един тон суров нефт сорт Urals - около 7, 26 барела, посочват от нефтената компания. Фирмата уточнява, че използва съотношенията от Наръчника по журналистика на Агенция Ройтерс, статия Oil Barrels.

"Лукойл България" настоява авторите на разпространения в медиите доклад да поднесат публично извиненията си. Ако това не се случи до края на юни, международният юридически екип на Нефтена компания ЛУКОЙЛ е в готовност да предприеме съответните възможни действия за защита на доброто име на компанията от публични клевети, пише в съобщението.

Лукойл иска извинение за твърдения че ощетила бюджета
netinfo

Пълния текст на съобщението можете да прочетете ТУК