Лукарски: Търсим възможност за бързи и нисколихвени кредити за фирми от Югозапада
Лукарски: Търсим възможност за бързи и нисколихвени кредити за фирми от Югозапада / снимка: БГНЕС, архив

„Фирмите от Югозападния регион са ощетени по отношение на прага за подпомагане по новата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020".
Това коментира икономическият министър Божидар Лукарски.

По думите му това се дължало на недоброто защитаване на интересите на региона пред Европейската комисия при воденето на преговорите от предишното правителство.

Лукарски съобщи, че заедно с вицепремиера Томислав Дончев в момента водят разговори с ЕК за промяна в ниския процент на европейско съфинансиране за проекти в региона и компенсирането му с допълнителни бонуси за фирмите при кандидатстване по програмата.

„Освен това се търсят възможности за осигуряване на бързи и нисколихвени кредити за фирмите от Югозапада по новата Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия", добави Лукарски.

Той посочи, че за привличане на повече чуждестранни инвестиции в Кюстендил може да се създаде индустриална зона, каквито вече има в София, Русе, Видин, Бургас и др.
„Не виждам защо Кюстендил, който е близо до две граници да не бъде притегателен център за инвестиции в области като машиностроенето и производството на компоненти за автомобилната индустрия", каза още Лукарски.

Той гарантира, че привличането на чуждестранни компании в Кюстендил ще е сред приоритетите и на Българска агенция за инвестиции.