Летните жеги може да внесат оживление на бирения пазар
Летните жеги може да внесат оживление на бирения пазар / ThinkStock/Getty Images
Летните жеги може да внесат оживление на бирения пазар
81349
Летните жеги може да внесат оживление на бирения пазар
  • Летните жеги може да внесат оживление на бирения пазар

Българинът е пил по-малко бира миналата година, а данните за първото полугодие на 2015 година показват, че „пазарът е равен". Средно на човек консумацията е намаляла през 2014-а с 2 литра, заяви в интервю за Дарик изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова.

Общо реализираните количества бира в страната за 2014 година са били около 5.2 милиона хектолитра. Радомирова обясни, че през миналата година е имало 5 процента спад в пазара на бира. Ако през 2013 година данните показват, че българинът е консумирал 74 литра на глава от населението, за 2014 година количеството е 72 литра. „2014-а не беше много позитивна за нас, но се надяваме през настоящата година да няма спад и да започне известно оживление на бирения пазар", каза тя.

За тази година данните от първото шестмесечие сочат, че са реализирани същите обеми както през същия период на миналата година - 2.54 млн. хектолитра. „Пазарът е равен, както се изразяваме ние", каза ръководителят на пивоварския съюз.

Радомирава допълни, че е възможно горещините от последните седмици да са провокирали хората и да се е засилило потреблението на кехлибарената напитка.