Lehman Brothers безуспешно искала достъп до свежи пари през лятото
Lehman Brothers безуспешно искала достъп до свежи пари през лятото / снимка: EPA/BGNES

Американската банка Lehman Brothers ("Леман брадърс"), която обяви фалит в средата на септември заради финансовата криза, е подала молба това лято пред Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да получи достъп до свежи пари, но е получила отказ, пише британският финансов ежедневник "Файненшъл таймс", предаде БТА.

През юли банката е обсъдила с УФР план, който да промени статута й от независима търговска банка към традиционен банков холдинг, което е щяло да й даде достъп до някои типове кредит. Но УФР е отхвърлило идеята, пише вестникът, позовавайки се на близки до разговорите анонимни източници.

Същевременно банката е поискала от Федералния резерв по-гъвкави правила за отпускане на кредити и допълнителни типове гаранция, което управлението също е отказало.

Два месеца по-късно, след фалита на Lehman Brothers, който е причинил шокова вълна на пазарите, УФР е приело подобни проекти за Morgan Stanley ("Морган Стенли") и Goldman Sachs ("Голдман Сакс"), като им е позволило да се превърнат в холдинги и е смекчило правилата си за даването на гаранции, за да им позволи да получат достъп до допълнителни парични ресурси.

"Файненшъл таймс" съобщава също, че още през 2006 г. Lehman Brothers е водела преговори за евентуално поемане на дейностите й и е обсъждала сливане със застрахователната компания AIG (Ей Ай Джи).

AIG бе отчасти национализирана в средата на септември, за да избегне фалит, отбелязва Франс прес.

Според "Файненшъл таймс" Lehman Brothers е обмисляла и вариант да бъде купена от други банки, сред които Morgan Stanley, HSBS (Eйч Ес Би Си) и Nomura ("Номура"), но в крайна сметка е била принудена да обяви фалит.