Кърлев: Да питат хората за парното при под 50% потребеление в сградата
Кърлев: Да питат хората за парното при под 50% потребеление в сградата / netinfo
Повече от 500 души са подали жалби за завишени сметки за парно във Федерацията за защита на потребителите, съобщи за Дарик председателят й Павел Кърлев. Повечето оплаквания са на хора, които не ползват парно отопление.

Хората, които са се отказали от парно отопление поради финансови затруднения, продължават да получават завишени сметки заради сградната инсталация и щранг-лирите в апартаментите си, обясни Павел Кърлев.

Когато потреблението падне под 50 процента, тоест сградната инсталация надскочи тези 50 процента, трябва да дойдат, да проверят каква е причината и ако наистина е паднало потреблението под 50 процента, да предупредят хората, че ако искат да получават топлинната услуга, ще я получават със занижени параметри на по-високи цени, обясни Кърлев. И когато съберат на всички потребители, тогава могат да продължат да ги захранват. В момента това нещо не се прави, обяви председателят на Федерацията за защита на потребителите.

Решението на проблема за гражданите според Кърлев е хората да се съберат и предварително да решат дали да спрат топлоподаването за сградата, ако не искат да плащат за влошено качество на по-високи цени. По думите му за проблема със столичното парно трябва да се намеси Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. „Тя пише условията, съгласно които им дава лицензите и после така самодоволно твърди нейният шеф, че всичко е наред. А всъщност непрекъснато се сблъскваме с подобни нарушения. Е докато тя си гледа самодоволна сеира, ние страдаме”, казва Павел Кърлев.