Кризата в животновъдството удря и туризма в Родопите
Кризата в животновъдството удря и туризма в Родопите / ThinkStock/Getty Images

Кризата в животновъдството удари и туристическия бранш в Родопите. Предлаганите атракции за доене на животни, които се радваха на голям интерес от страна на туристите, вече са рядкост, тъй като животните намаляха сериозно в Родопите.

През минали сезони специално за тази атракция в боринското село Ягодина пристигаха туристи от Холандия и Япония. „В момента тази атракция вече не се предлага, тъй като животните в селото намаляха много", коментира кметът на Ягодина Митко Сакалев.

Според него преди години в селото се отглеждали около 250 крави, а сега са 50. При овцевъдството сривът е още по-сериозен. Преди имало над 2000 овце, а сега едва достигат 200. „Можем да подсигурим отново демонстрации за доене, но при предварително дадена заявка, а не както преди това да се предлага като атракция на няколко места", коментира Сакалев. Той е е категоричен, че кризата в животновъдството се отразява зле в района и от това страда и туризмът.

Подобна е ситуацията и в други райони на Родопите, където се доенето се предлагаше като туристическа атракция. В село Загражден, община Баните животните също са намалели драстично. „Хората няма как да поддържат тази атракция, а отглеждането на животни стана сложно и скъпо удоволствие", обясни кметът Венцислав Шишков. По думите му преди години е имало над 200 крави в селото, а сега животните са едва 30. Наполовина са намалели и овцете.

Други новини от Пловдив