Кредитният рейтинг на СО ще падне, ако държавата поеме боклука на София
Кредитният рейтинг на СО ще падне, ако държавата поеме боклука на София / снимка: DarikNews
Кредитният рейтинг на СО ще падне, ако държавата поеме боклука на София
19981
Кредитният рейтинг на СО ще падне, ако държавата поеме боклука на София
  • Кредитният рейтинг на СО ще падне, ако държавата поеме боклука на София

Ако държавата поеме управлението на отпадъците и събирането на такса смет на територията на Столичната община, значително ще падне нивото на общинските приходи и ще бъде забавено финансирането на завода за боклук и други екологични проекти в София, заяви заместник-кметът по финансите Минко Герджиков. По думите му, това ще се отрази и на кредитния рейтинг на общината, който засега държи високо равнище и дава достъп до евтино и лесно кредитиране.

Приходите от такса смет формират една трета от общите приходи на Столичната община. Тяхната загуба ще прекъсне изграждането на завода за отпадъци, в който общината трябва да инвестира 30 милиона евро, като ги задели от събираната такса смет.

"Ако ни бъде отнет този източник на приходи, трябва да натоварим софиянци с някаква друга такса или да свием инвестиционната програма, или да теглим по-голям кредит, който обаче трябва да се връща", обясни Минко Герджиков.

Държавното управление на боклука означава прекратяване на договорите с 8 фирми, чистещи София, които вероятно ще съдят общината за пропуснати ползи. "Намалените приходи ще снижат кредитния рейнтинг на общината и ще затруднят достъп до кредитите, с които се изграждат метрото и детските градини", предупреди Герджиков.

Към днешна дата Столичната община е събрала 45% от приходната част на бюджета. На финала на данъчната кампания в общинската хазна са постъпили с 40 милиона лева повече от 2008 година. Най-голямо свиване има при приходите от възмездни сделки и от издаване на разрешително за строеж, които според Герджиков няма да бъдат изпълнени по план.