КНСБ искат спиране на експедицията на продукция от „Кремиковци”
КНСБ искат спиране на експедицията на продукция от „Кремиковци” / netinfo

Да се спре експедицията на произведената от „Кремиковци” продукция, докато „Ворскла Стийл” не изплати дължимите 25 млн. евро от преработвателната такса по договора за ишлеме, настоява ръководството на КНСБ. Ако украинската компания прекрати договора веднага и без законовото предупреждение, федерация „Металици” ще предяви иск за нанесени на комбината щети, съобщи нейният председател Васил Яначков. По думите му ситуацията в „Кремиковци” е критична заради липсващи суровини и намаленото подаване на природен газ.

Според договора за ишлеме „Ворскла Стийл” дължи на комбината около 52 млн. евро за преработване на суровини, а е внесла едва 26 млн. евро. Компанията не осигурява и достатъчно суровини, при това част от тях са некачествени, обясни Васил Яначков.

По думите му искането за спешна среща с премиера Станишев остава, като сега най-важното е запазването на производствения процес в комбината, което зависи от подаваните от „Булгаргаз” количества газ.

Според Яначков „Кремиковци” може да бъде оздравен чрез капитализация на дълга или чрез фирма оператор, която да го поеме за определено време. Първият вариант означава, че всеки дължим лев се превръща в акция и многото акционери ще могат да теглят кредити за оздравяване на комбината. Вторият вариант предвижда оздравяване чрез фирма и последваща продажба на „Кремиковци”. Синдикатите настояват за прокурорска проверка на докладите за изпълнението на програмата за жизнаспособност в „Кремиковци”.