Киев: Арселор Митал не изпълнява задълженията си за Криворожстал
Киев: Арселор Митал не изпълнява задълженията си за Криворожстал / снимка: БГНЕС

Украинските власти за втори път се опитват да национализират металургичния комбинат „Криворожстал“. Този път от „Арселор Митал“ заради неизпълнени условия по договора за покупко-продажба, пише „Ведомости“.

Ръководителят на Фонда за държавно имущество на Украйна Валентин Семенюк е изпратил писмо до украинското правителство, в което се посочват неизпълнените условия по договора за покупко-продажба от 28 октомври 2005 г. на „Криворожстал“ от неговия притежател „Арселор Митал“. Компанията не е изпълнила задълженията, касаещи правата на работниците, а също така не е приела предвидените в споразумението мерки за модернизация на предприятието и намаляването на вредните емисии, се казва в изявление на фонда, публикувано на неговия сайт.

Металургичният гигант „Криворожстал” е един от най-големите производители на стомана в Украйна и е сред най-големите в света. Когато „Арселор Митал” купуват комбината през 2005 година, в него работят около 57000 души. По данни от 2004 година, когато тече приватизацията на комбината той произвежда 7,08 млн. тона необработена стомана.

„Криворожстал” е приватизиран през юни 2004 година от 800 млн. долара от консорциума Инвестиционно-металургичен съюз, създаден от System Capital Management („Систем кептъл мениджмънт”) на бизнесмена Ринат Ахметов и Interpipe Group („Интерпайп груп”), контролирана от Виктор Пинчук - зет на бившия президент на Украйна Леонид Кучма.

По инициатива на настоящия президент Виктор Юшченко през юни 2005 година съдът обявява приватизационния договор за невалиден. След това компанията „Митал Стийл” придобива 93,02 процента от комбината за 4,81 млрд. долара, което е доста над прогнозите на анализаторите за цена от 3 млрд. долара. Така продажбата на "Криворожстал" става най-голямата приватизационна сделка на територията на бившия Съветски съюз.