/ БГНЕС
Бойко Борисов посрещна Мамука Бахтадзе в Министерския съвет тази сутрин
Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с премиера на Грузия Мамука Бахтадзе, който е на официално посещение в България. В Министерски съвет двамата проведоха разговор на четири очи. Премиерите и делегациите на двете страни са обсъдили сътрудничеството в сферата на инфраструктурата, транспорта и енергетиката.

България подкрепя членството на Грузия в НАТО и в Европейския съюз (ЕС), каза след срещата премиерът Бойко Борисов. Сега между двете страни пътуват по два ферибота седмично, амбицията ни е да ги направим по два на ден, посочи още той. Оптимист, съм че в близко бъдеще ще обявим нов дигитален коридор, който да свърже двете страни, т.е. Изтока и Запада, допълни и Бахтадзе след разговорите.

БГНЕС

Благодаря за вашата подкрепа за нашата териториална цялост и за нашите желание за членство в НАТО и в ЕС. Връзките ни с ЕС станаха по-силни, плавно се сближаваме и това помага на нашата страна, каза премиерът на Грузия. Пътят към ЕС и НАТО ще отворят още повече възможности пред нашата страна, посочи той.

Повдигнах и темата, че Русия все още окупира 20% от територията на Грузия. Нашата страна подкрепя мирното решаване на този конфликт, но само твърдата позиция на международната общност може да доведе до решаване на конфликтите и постигане на мир, каза Мамука Бахтадзе.

Грузинският премиер поздрави България с 140-та годишнина от Конституцията на страната.

БГНЕС

Грузия има нашата подкрепа за НАТО и ЕС - те са много по-напред от Украйна и Молдова в това отношение, каза Бойко Борисов. Грузия е важна за нашата страна, защото са от другата страна на Черно море и там се събират товари, които пътуват към нас, посочи Борисов. Ние усилено строим магистрала "Хемус" и с подобен фериботен обмен ще върнем блясъка на пристанище Варна. В рамките на три-четири месеца ще тече подготовката за засилване на фериботните връзки, каза българският премиер.

Има желаещи да инвестират в дигиталната инфраструктура и в рамките на няколко месеца можем да започнем полагането на кабел за пренос на данни под Черно море, за целия Каспийски регион, допълни българският премиер.

БГНЕС

Грузия е производител на много енергия от ВЕИ източници, която може да се пренася през Черно море до нашата страна, каза още българският премиер.

Последната среща на премиерите Борисов и Бахтадзе беше през септември 2018 г. в Ню Йорк по време на 73-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации. Сред обсъжданите теми тогава бяха подкрепата на България за евроатлантическата перспектива на Грузия, както и партньорството в отбраната и сигурността, припомниха от пресслужбата на правителството.

В делегацията на грузинския министър-председател Мамука Бахтадзе са министърът на външните работи на Грузия Давид Залкалиани, зам.-министърът на икономиката и устойчивото развитие Акаки Сагирашвили и председателят на Комисията по външна политика в парламента на Грузия - Софио Кацарава. От българска страна с премиера Бойко Борисов ще бъдат вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова.
БТА