Кабинетът ще подпомогне безработните, децата с увреждания и хората с помощи за отопление
Кабинетът ще подпомогне безработните, децата с увреждания и хората с помощи за отопление / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Кабинетът ще подпомогне на безработните, децата с увреждания и хората с помощи за отопление
62705
Кабинетът ще подпомогне на безработните, децата с увреждания и хората с помощи за отопление
  • Кабинетът ще подпомогне на безработните, децата с увреждания и хората с помощи за отопление

Безработните, децата с увреждания и хората, на които е отказана целева помощ за отопление през изминалата зима, са трите социални групи, които ще бъдат финансово подкрепени от служебното правителство. Това стана ясно след днешното първо заседание на служебния кабинет. Размерът на средствата, които държавата ще отдели, както и конкретното им разпределение към тези хора, ще станат ясни следващата седмица, обясни финансовият министър Калин Христов. От своя страна премиерът Марин Райков се похвали с финансова стабилност и посочи, че до края на годината размерът на фискалния резерв ще надвиши заложеното минимално ниво от 4,5 милиарда лева.

Безработните българи ще бъдат подкрепени с програми за заетост, а децата с увреждания, които са около 23 000 души, ще бъдат подпомогнати финансово. Парична подкрепа ще има и за хората, които са с доход до 10 лева над прага за получаване на енергийна помощ, поради което помощта им е отказана. Това са над 36 000 българи, обясни вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова. Тя посочи и друга мярка, която ще предприеме правителството: „Да се разшири границата за достъп до целевата помощ за отопление. Това ще даде възможност за следващия отоплителен сезон тези хора, които в момента нямаха възможност да се включат, да бъдат обхванати, за да им се осигури подкрепа, за да покрият своите енергийни нужди".

Финансовият министър Калин Христов обясни, че мерките за създаване на заетост целят постигане на максимален ефект върху икономиката и живота на хората, при малък наличен финансов ресурс. Парите ще бъдат осигурени от разходите за издръжка или в краен случай от разходите за инвестиции, поясни премиерът Марин Райков.