Източноевропейските работници по-качествени от британските
Източноевропейските работници по-качествени от британските / netinfo

Изпълнителният директор на Британската хотелиерска асоциация Боб Котън заяви, че британците са с много по-малки шансове за получат работа, отколкото източноевропейците, пише "Мейл он сънди".

Според Котън работодателите в бранша изобщо не изпитват затруднения, когато решават дали да вземат на работа поляк или британец. "Установихме, че местните хора нямат мотивация да идват всеки ден на работа. Те нямат интерес да работят повече от 15 часа, защото тогава престават да получават социални помощи. Така че, ако сте работодател и срещу вас се изправи енергичен човек от Полша, който е приветлив, усмихнат, иска да работи, идва всеки ден и е готов да се труди 45-50 часа седмично, изборът е ясен", заявява Боб Котън на страниците на "Мейл он сънди".

Котън допълва, че за последните сто години в индустрията не е имало по-качествени работници от тези от Централна Европа. Британската хотелиерска асоциация представлява интересите на 40 000 хотела, ресторанти и вериги за обществено хранене във Великобритания.

Думите на Боб Котън обаче предизвикаха гнева на уелския депутат Адам Прайс, който води кампания срещу използването на евтин чуждестранен труд. Той изрази недоумение от факта, че хотелиерският бос може така лесно да "отпише" британските работници. "Проблемът не е в това, че британските работници не могат да вършат тази работа, а че този сектор дава оскъдни пари, а не заплати, с които може да се живее.

Изключително неразумно е да се разчита на чуждестранния труд, който все някой ден ще пресъхне", изтъкна Адам Прайс. Статистиката показва, че от общо 1,8 милиона работници, наети от Британската хотелиерска асоциация, 1,2 милиона са чужденци. По данни на министерството на труда и пенсиите понастоящем във Великобритания работят около 2,4 милиона имигранти.