Израелска компания отвори фабрика за кафе в Сърбия
Израелска компания отвори фабрика за кафе в Сърбия / netinfo

Сръбският президент Борис Тадич и заместник-председателят на израелската компания „Кофи Щтраус груп” Арик Гилбоа отвориха фабрика на компанията „Дон Кафе” в Шимановци в община Печинци, предаде БГНЕС, като се позова на РТС.

Става дума за инвестиция на зелено на стойност от десет милиона евро подсигурена от израелската компания. „Много бих искал да видя в Сърбия да се създадат хиляди такива фабрики. Ние можем това”, подчерта Тадич в обръщението си към многото официални представители, които присъстваха на откриването на фабриката и припомни, че община Печинци има инфраструктура, която дава възможност за изграждане на нови фабрики”.

Тадич заяви, че Сърбия има нужда да изгради нови магистрали и железници, което ще направи страната по-привлекателна за чуждестранните инвестиции. „Ние можем да направил това в следващите пет години, да осигурим условия за инвестиции на зелено”, каза още Тадич.

Фабриката „Дон Кафе”, която се намира в индустриалната зона в Шимановац, на 25 км от Белград, има преработвателен капацитет от около 18 000 тона кафе годишно, а когато фабриката започне работа с пълен капацитет ще може да преработва и 30 000 тона кафе на година.