Износът за трети страни нараства
Износът за трети страни нараства / netinfo

Износът за трети страни /FOB/ е нараснал с 6,9 на сто, а вносът /CIF/ - с 10,4 на сто за периода януари - юли 2007 г. спрямо същия период на миналата година съобщиха от НСИ.

По предварителни данни на Националния статистически институт през седемте месеца на годината износът за трети страни е 5,5 млрд.лева, а вносът - близо 9 млрд.лева. Дефицитът в търговията с трети страни е 3,5 млрд.лева.

Повече от два пъти е увеличен износът за Казахстан и през периода януари - юли е бил 42,7 млн.лева. Най-чувствително е намалението на износа - с над 77 на сто за ЮАР, където сме изнесли стоки на стойност 5,3 млн.лева.

Над два пъти е нараснал вносът от Македония – 317,3 млн.лева, и от Индия – 57,8 млн.лева. Най-чувствителен е спадът във вноса от Казахстан – с 68,3 на сто до 3,9 млн.лева.

Отрицателното търговско салдо на България за периода януари - юли достигна 7,6 млрд. лева, дефицитът в търговията със страните от ЕС е 4,1 млрд.лева, /по цени FOB/. По предварителни данни на Националния статистически институт пред седемте месеца на годината износът на страната е на стойност 14,5 млрд. лева, а вносът - 22,1 млрд. лева. Износът за държавите от ЕС за периода януари – юли е бил в размер на 8,981 млрд. лева , а вносът – 13,1 млрд.лева.