Износът изпреварва вноса, според Джеймс Роуф
Износът изпреварва вноса, според Джеймс Роуф / netinfo

Хуан Хосе Фернандес-Анзола е новият представител на Международния валутен фонд в България и Румъния. Днес той беше официално прадставен от досегашния представител на институцията в София Джеймс Роуф.

Офисът на Хуан Хосе Фернандес-Анзола ще бъд в Букурещ. Преди назначението си там новият представител на МВФ е работил в Словакия.

Това ще е от голяма полза за страната ви, предвид предстоящото членство в ЕС, каза още Джеймс Роуф при представянето на своя наследник. През октомври в София ще пристигне поредната мисия на фонда, която ще участва в обсъждането на бюджета за следващата година.

През декември ще бъде оповестен и последният доклад за България по споразумението с МВФ. Официална програмата приключва през март догодина.

България трябва да продължи същата финансова политика, коментира новият представител на финансовата институция. 5,6% ще е икономическият растеж в края на тази година, а през следващата година прогнозите на МВФ са за 6% ръст., съобщи Джеймс Роуф.Той допълни, че се наблюдава положителна тенденция във външната търговия. Темповете на увеличение на износа вече изпреварват вноса, което е много добра новина.

От фонда продължават да настояват за бюджетен излишък за догодина в размер на 2% от Брутния вътрешен продукт. По този въпрос още се водят разговори с финансовото министерство, допълниха от мисията в София.