Искат да освободят строителните концесионери от допълнителни такси
Искат да освободят строителните концесионери от допълнителни такси / netinfo

Строителните концесионери да бъдат освободени от допълнителни такси към държавата при изготвянето на новия закон за концесиите. Това е едно от основните предложения на Министерски съвет към законодателната ни власт във връзка с промените в концесионното законодателство, съобщи Цвета Каменова, директор на Дирекция „Икономическа и социална политика в Министерския съвет”.

Министерският съвет има важни препоръки към парламента при изготвянето на крайния вариант на Закона за концесиите, подчерта Каменова. По думите й освобождаването на строителния концесионер от такса към държавата е обща европейска практика. Съгласно философията на концесиите по европейското право концесионерът има право да получи допълнително плащане от концедента, ако се окаже, че финансовият анализ сочи, че тя е нерентабилна.

Кабинетът ще настоява и в закона да се предвиди еднократно удължаване на концесионния договор, ако възникнат причини за това, обясни Каменова. Тя определи опитът с концесиите на магистрала „Тракия” и „Софийска вода” като „лош”. Добра строителна концесия, аз не мога да кажа, защото ние нямаме такава с изключение на концесията за развитие на ски зоната в Банско.

Каменова представи съвместен проект с испанските институции за повишаване на капацитета на администрацията след промените в закона за концесиите. Лидерът на проекта от испанска страна Херардо Гавилианес обясни, че в Испания срокът на концесионния договор е до 40 години. В България промените в законодателството предвиждат срокът за концесиите да бъде от 10 до 20 години.