Икономиката ни ще нарасне с 1-1,5% тази година според новия финансов министър
Икономиката ни ще нарасне с 1-1,5% тази година според новия финансов министър / снимка: БГНЕС

Икономиката ще отбележи ръст от 1-1.5% тази година. Това прогнозира новият финансов министър в служебното правителство Калин Христов, като пое поста от Симеон Дянков. Той не даде конкретен отговор, но подчерта, че правителството ще работи в рамките на разписания бюджет. Новият финансов министър каза още, че „трябва да се види дали има налични възможности за увеличаване на доходите".

За довиждане на финансовото министерство вече бившият вицепремиер и ресорен министър Симеон Дянков обобщи: „Каквото успяхме, направихме". Той описа последните близо четири години като изключително трудни и за пореден път потвърди, че финансовата стабилност е била приоритет номер едно. „Имаше огромно желание за увеличаване на доходите на българското население, но просто нямаше такива възможности в бюджета поне за една част от тях", коментира Дянков.

Новият финансов министър Калин Христов подчерта, че ще се работи в рамките на съществуващия бюджет. Такъв е и коментарът му на въпроса дали страната ни ще поеме нов дълг. „В рамките на приетия бюджет е записано ясно, че може да има финансиране до 2 млрд. лева. Защо е така? Защото в бюджета има 1 млрд. лв. дефицит, който трябва да бъде финансиран и 1 млрд. падеж на книжа, които трябва да бъдат рефинансирани. Тоест в рамките на бюджета е ясно казано какво финансиране може да има и за какво може да се използва: за изплащане на падежиращи емиции и финансиране на дефицита. По-голяма яснота от това няма", обясни той.

Калин Христов призна, че все още не е разговарял с анализаторите в подчиненото си министерство, за да прогнозира растежа на икономиката ни. Все пак обобщавайки прогнозите на различните български и международни институции новият финансов министър посочи ръст от 1 - 1,5 % до края на годината.