И в следващите дни продължават гръцките блокади
И в следващите дни продължават гръцките блокади / снимкa: Дарик - Благоевград
И в следващите дни продължават гръцките блокади
25597
И в следващите дни продължават гръцките блокади
  • И в следващите дни продължават гръцките блокади

В следващите няколко дни не може да се очаква разрешаване на ситуацията с блокадата на граничния пропускателен пункт „Кулата". Причината е, че към момента няма насрочена среща между представители на протестиращите и гръцкото правителство, на която да бъдат обсъдени исканията на земеделците.

Трета седмица продължават протестите на гръцките фермери, които са блокирали граничните пунктове и магистралите в Северна Гърция, както и магистралата Атина - Солун, на която са разположени блокади на всеки 100-тина километра.

В Северна Гърция продължава да е затворена магистралата Егнатия в отсечката Серес - Кавала и в района на Неа Муданя в Халкидическия полуостров.

Продължава блокадата на граничния пункт на България при Промахон, където на определени периоди се пропускат ТИР-ове, а преминаването на леки коли и автобуси е почти без проблем. Граничният пункт при Орменион също е затворен.

Решението кога коя блокада да се отвори и за колко време се взима конкретно от местната фермерска организация. На събрание вчера фермери от 20 блокади представиха девет общи изисквания пред правителството, за да се оттеглят от пътищата. Засега обаче няма предвидена среща между техни представители и правителството, така че следващите два дни блокадите ще се задържат по пътищата.

Фермерите настояват за отмяната на Данък добавена стойност за селскостопанските муниции като семена, разсад, торове. Искат нафтата, използвана като гориво за селскостопанските машини, да се освободи от данък. Те настояват също и за тригодишно замразяване на селскостопанските кредити и разсрочване на плащанията на лихвите. Сред условията им за прекратяването на протестите е също пълната застраховка на продукцията им срещу природни бедствия и намаляването на пенсионната възраст за мъжете на 60 години, а за жените - 55 години.