Хората на минимална заплата догодина ще си получат платения данък през 2015-а
Хората на минимална заплата догодина ще си получат платения данък през 2015-а / снимка: БГНЕС
Хората на минимална заплата догодина ще си получат платения данък през 2015-а
68347
Хората на минимална заплата догодина ще си получат платения данък през 2015-а
  • Хората на минимална заплата догодина ще си получат платения данък през 2015-а

Данък общ доход ще бъде възстановяван на най-бедните работещи - т.е. на хората, които печелят до 340 лева, какъвто е размерът на минималната работна заплата от догодина. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски на кръгла маса, посветена на бедността. Очаква се мярката да засегне между 400 000 и 500 000 души, които печелят до 340 лева месечно. Това могат да бъдат както хора на минимална работна заплата без натрупан трудов стаж, така и опитни служители на четири или шест часов работен ден.

Средно по 355 лева ще бъдат възстановени в началото на 2015 г. на всеки, който се осигурява на минимална работна заплата. Сумата се получава, след като се сумират 12-те месечни вноски за плоския данък. Неговата основа се облага с десет на сто, след като от основната заплата са удържани осигуровки. Премиерът Пламен Орешарски обясни, че облекчението предвижда възстановяване на платения данък върху минималната заплата, като техниката на този тип данъчен кредит предполага възстановяването на данъка да се реализира след подаването на годишната декларация в началото на по-следващата 2015 година, което означава еднократно връщане на всички 12 данъчни плащания, реализирани през 2014 година.

Орешарски припомни, че от догодина минималната работна заплата ще скочи с 30 лева до равнището на 340 лева. Той призна, че това равнище на заплащане също обрича на бедност, но по думите му по-рязкото и еднократно повишаване на по-ниските доходи застрашава конкурентоспособността на икономиката ни от една страна и вероятно ще доведе до увеличаване на безработицата от друга страна.

Мярката обаче ще важи само за хората, които печелят от трудови или служебни правоотношения, но оставя извън самоосигуряващите се лица. Облекчението ще струва на хазната 150 млн. лева.