Холандска компания тества успешно второ поколение дизелово биогориво
Холандска компания тества успешно второ поколение дизелово биогориво / netinfo

Холандската компания Avantium Furanics ("Авантиум фураникс") съобщи, че успешно е изпробвала второ поколение дизелово биогориво на Citroen Berlingo ("Ситроен Берлинго"), при което са показани намалени емисии на сажди и нулеви емисии на сяра, предаде ДПА.

Avantium Furanics посочи, че горивото, получено от захар и други въглехидрати, има някои предимства пред биогоривата, използвани в момента, като етанол и биодизел.

"Значителното намаляване на емисиите на сажди в ауспуха на колата е стимул за нас, тъй като емисиите на сажди днес са сред основните недостатъци при употребата на дизел", съобщи Том ван Акен, главен изпълнителен директор на Avantium.

Компанията информира, че планира допълнителни тестове на двигателя, за да проучи дългосрочния ефект от използването на новото гориво следващата година, пише БТА.

Технологията може да бъде приложена и при производството на пластмаси на биологична основа и химикали от въглехидрати. Въглехидратите са биологична захранваща съставка, която изобилства в природата, съобщи компанията.