Гърция склонна да приеме руски контрол на петролопровода Бургас -Александруполис
Гърция склонна да приеме руски контрол на петролопровода Бургас -Александруполис / netinfo

Гърция гледа с добро око на евентуално мажоритарно участие на руски компании в бъдещия петролопровод Бургас-Александруполис, който ще свърже Черно с Егейско море. Това заявява Димитрис Копелузоз, президент на Промитеас Газ, в интервю, публикувано във всекидневника "Елефтеротипия". Промитеас Газ е една от гръцките компании, които ще участват в проекта.

В понеделник руският президент Владимир Путин, българският му колега Георги Първанов и гръцкият премиер Костас Караманлис официално обявиха в Атина началото на дълго отлагания - 13 години - строеж на петролопровода.

Тримата ръководители посочиха, че до края на 2006 г. ще бъде подписано заключителното споразумение, но не съобщиха никакви подробности за все още несъздадения международен консорциум, който ще бъде натоварен с полагането на тръбопровода. Сергей Богданчиков, президентът на руския петролен гигант Роснефт, който придружаваше Путин, каза, че контролният пакет акции трябва да се държи от руските компании. Очаква се американската компания Шеврон, руско-британската ТНК-БП, руските Роснефт и Сибнефт, българските Булгаргаз и Терминал Юнивърсъл Бургаз, както и гръцките Хеленик Петролиъм, Промитеас Газ и Петрола да са сред избраните за проекта партньори. По петролопровода ще се транспортират до 35 милиона тона петрол годишно.