Горанов: Искров пое ангажимент да подаде оставка тази седмица
Горанов: Искров пое ангажимент да подаде оставка тази седмица / снимка: БГНЕС, архив

"Имаме ясно заявен ангажимент от Иван Искров, че ще подаде оставка тази седмица". Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

Според него излизането на Искров с минимални репутационни щети от ситуацията, в която попадна, предполага бързото му оттегляне.

На въпрос дали вече се подготвя нов пост за управителя на БНБ, Горанов отговори, че той е голям мъж и може да си търси работа сам. Финансовият министър уточни, че гуверньорът на БНБ е поел ангажимента за оставка по време на разговор между двамата, проведен "тази година".

Менда Стоянова обяви оставката на Искров за 19 юни

Председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова публично призова Иван Искров да подаде оставка до 19 юни. "Ако на 19 юни Иван Искров не подаде оставка, лично ще отида и ще го набия в БНБ", каза Стоянова в началото на месеца.

Думите на Стоянова бяха изречени, след като ръководената от нея парламентарна бюджетна комисия прие единодушно новите правила за избор на управител на БНБ. Тогава тя разясни, че с Искров имали уговорка в момента, в който се внесе и една кандидатура за управител на БНБ, той да си подаде оставката. Двамата определили датата 19 юни.

Стоянова: Пазарлъци за управител на БНБ няма да правим

След думите на председателя на бюджетната комисия от БНБ заявиха, че "никой не е упълномощаван да прави каквито и да е изявления от името на управителя на БНБ. Управителят на БНБ не участва в задкулисни договорки и няма да позволи да бъде въвлечен в конфронтация между институциите и демонстрация на власт и натиск върху независимата Централна банка", казаха от БНБ тогава.

Четирима са кандидатите за управител на БНБ

На 17 юни в Народното събрание бяха внесени четири кандидатури за мястото на Иван Искров. За поста на гуверньор ще се борят Димитър Радев, Григорий Вазов, Виктор Йоцов и Бисер Манолов.

Предстои изслушване на кандидатите за управител на БНБ в комисията по бюджет и финанси и избор в пленарната зала. За да се случи обаче това е необходимо настоящият гуверньор на БНБ Иван Искров да подаде оставка. В противен случай избор на нов управител може да има не по-рано от 10 юли.

Източник: БГНЕС