Гневът на обикновените хора провали спасяването на Уолстрийт
Гневът на обикновените хора провали спасяването на Уолстрийт / снимка: EPA/BGNES

Спасителният план за финансовата система на САЩ бе отхвърлен от Камарата на представителите и заради съмненията, че изключително тежките проблеми на Уолстрийт ще засегнат живота на обикновените американци, и заради посегателството срещу парите на данъкоплатците, които така или иначе ще трябва да спасяват корпоративните титани, сочи анализ на ДПА.

Членове на правителството и лидери на Конгреса от двете партии предупредиха, че макар и труден за преглъщане, планът за безпрецедентна правителствена намеса във финансовия сектор е необходим, за да спаси от крах икономиката на САЩ.

В опасност е възможността за теглене на кредити за всякакви цели - от покупка на жилища и автомобили до кредити за образование. Лидерите предупредиха, че кредитирането може да бъде напълно прекратено, ако банките не бъдат осигурени с достатъчно налични средства, за да отпускат кредити на средния потребител.

Аргументът предизвика бурна реакция сред американските избиратели, които затрупаха представителите си в Конгреса с телефонни обаждания и имейли срещу спасителния план за 700 млрд. долара.

Само пет седмици преди президентския вот и изборите за Конгрес в САЩ за мнозина законодатели несъгласието на избирателите бе твърде значително, за да бъде игнорирано.

Според икономиста Лари Линдзи от страх да не загубят местата си конгресмените са се провалили при регулирането на банковия сектор. "Когато поговорите с обикновените хора, е лесно да се разбере, защо законопроектът беше отхвърлен", заяви той пред телевизионния канал за финансови новини Си Ен Би Си (CNBC).

Допитване до общественото мнение, направено миналата седмица от авторитетната компания Галъп (Gallup) сочи, че 78 на сто от анкетираните желаят Конгреса да приеме някакъв план, но само 22 на сто от тях одобряват план като този, който бе отхвърлен в понеделник.(БТА)