ГЕРБ алармира за загуба на европари за два пътни проекта, БСП отрича
ГЕРБ алармира за загуба на европари за два пътни проекта, БСП отрича / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
ГЕРБ алармира за загуба на европари за два пътни проекта, БСП отрича
67175
ГЕРБ алармира за загуба на европари за два пътни проекта, БСП отрича
  • ГЕРБ алармира за загуба на европари за два пътни проекта, БСП отрича

България ще загуби милиони евро заради два спрени мегапроекта в областта на пътната инфраструктура, алармираха от ГЕРБ. Бившият министър за усвояването на еврофондовете Томислав Дончев съобщи, че Европейската комисия е спряла два проекта - за тунела под Шипка и западната тангента на околовръстното шосе на София. Прoектите са на стойност над 131 млн. евро. По думите му причината за спирането е, че правителството не е изпълнило задълженията си. От БСП обясниха, че няма никаква опасност за загуба на евросредства и забавяне на проекти.

Европейската комисия спря два ключови инфраструктурни проекта за България – за тунел под Шипка – обход на Габрово, фаза 1, както и за София-Калотина – лот 1, западна дъга на софийския околовръстен път. С писмо от 4 октомври ЕК уведомява транспортното министерство, че двете апликационни форми, подадени съответно на 26 септември и на 30 септември, се отхвърлят. Като конкретна причина за отхвърлянето им е посочено, че кабинетът не е изпълнил ангажимента си да осигури финансиране за текущи изпълнения на проекти в жп сектора, ползвайки заемно споразумение с ЕИБ, каза Дончев.

От своя страна депутатът от БСП Борислав Гуцанов посочи, че вероятност за спиране на проектите няма. По думите му правителството е възложило на министрите на транспорта и на финансите да сключат договор с ЕИБ, за да бъде осигурено финансиране, което е трябвало да се направи преди две години, за да се завършат проектите по жп линиите и оттам нататък вече да се направят двата пътни проекта. Няма опасност за проектите, категоричен бе Гуцанов. Той сподели притеснението си, че се говорят „неща, които нямат нищо общо с истината" и определи това като некомпетентност.