Г-8 иска доклад за цената от унищожаването на биоразнообразието
Г-8 иска доклад за цената от унищожаването на биоразнообразието / снимка: BGNES

Министрите на околната среда от Г-8 плюс пет страни с нововъзникващи пазари ще поръчат да бъде изготвен доклад за икономическата цена от унищожаването на биологичното разнообразие, съобщи германският министър на околната

среда, опазването на природата и сигурността на ядрените реактори Зигмар Габриел, цитиран от Франс прес.

"Всички се съгласихме, че е необходимо да бъде изготвен доклад за икономическата цена от унищожаването на биологичното разнообразие по модела на доклада "Стърн" по името на сър Никълъс Стърн. Докладът на Стърн за влиянието на климатичните промени върху икономиката, публикуван на 30 октомври миналата година, разкрива суровата истина колко огромна ще бъде цената на бездействието. Той не засяга само щетите, които ще понесе икономиката, пише БТА.

Увеличаващият се недостиг на сладководни източници, покачването на нивото на моретата, опропастените реколти си имат и своята огромна социална, икономическа и екологична цена. Бедните страни ще бъдат онези, които ще пострадат най-много в този случай, а тази ситуация неизбежно ще носи в себе си нови опасности за глобалната сигурност, се посочва в доклада на Стърн.