Г-20 поиска разширяване на клуба на 7-те най-богати страни
Г-20 поиска разширяване на клуба на 7-те най-богати страни / снимка: БГНЕС

Според групата на развиващите се страни, известна като Г-20, нейните най-големи представители трябва да влязат в Г-7, за да могат заедно с най-развитите икономики по-успешно да реагират на глобалната криза, заяви министърът на финансите на Бразилия Гиду Мантега, цитиран от световните агенции. Мантега говори след срещата на Г-20 във Вашингтон.

Бразилският финансов министър отбеляза, че президентът на Световната банка Робърт Зелик е подкрепил идеята за разширяване на "клуба на седемте".

"На заседанието ние решихме да се правят по-координирани действия. Г-20 бе създадена не, за да реагира на тази финансови кризи, и не позволява ефективно да се справяме с подобни проблеми. Трябва да превърнем Г-20 във форум, който да може по-координирано да намира решения на възникващите проблеми", допълни" Мантега, цитиран от БТА.

"Изправени сме пред най-голямата финансова криза от 1929 година (Великата депресия в САЩ). Развитието на събитията трябва да се следи непрекъснато. Предложих да бъде преразгледана структурата на Г-20 през призмата на създалата се обстановка", каза още Мантега.

Членки на "голямата двайсетица" са Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Европейският съюз, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Африка, Южна Корея и Япония.

Г-20 осигурява 85 на сто от глобалния брутен вътрешен продукт, 80 на сто от световната търговия (включвайки търговията в ЕС). В страните от Г-20 живеят две трети от населението на планета.

По традиция в срещите на Г-20 участват и представители на Световната банка и Международния валутен фонд.

Световни финансови лидери декларираха снощи, че богатите и бедните страни ще си сътрудничат за справянето с голямата кредитна криза.

Групата на двайсетте публикува съвместно изявление след снощната си среща, в което се подчертава тяхната решимост за съвместни действия за преодоляването на настоящия финансов хаос.

Президентът на САЩ Джордж Буш се появи неочаквано на заседанието на финансовите министри и топбанкерите от Г-20, състояло се във Вашингтон. По думите на Мантега президентът Буш е подчертал сериозността на положението и е уверил финансовите министри от групата, че прави всичко по силите си, за да се включат и други държави в намирането на изход от кризата.