Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чужда валута
Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чужда валута / netinfo

Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чужда валута "BBB" и дългосрочния кредитен рейтинг в местна валута "BBB+". Fitch също така потвърди и тавана на страната "A-" (A минус) и краткосрочния рейтинг "F3". Перспективата остава стабилна, съобщиха от Министерството на финансите.

Рейтингът на България продължава да бъде подкрепян от силния растеж. Ръстът на българската икономика през 2006 г. бе 6,1 на сто, тласкан от вътрешното търсене. Инвестициите нараснаха на 32 на сто от БВП (от 28 на сто през 2005 г.), подкрепяни от

притока на чужди капитали. Инфлацията бе умерено висока - 6,5 на сто годишно през декември 2006 г., въпреки че алкохолът и цигарите допринесоха 2,8 процентни пункта за този ръст поради предприетото от България увеличение на акцизите, наложено от членството в ЕС през януари 2007 г., сочат данните на Fitch Ratings.

От агенцията отчитат още, че ръстът на банковото кредитиране от 25 на сто през 2006 г. допълнително е подкрепил вътрешното търсене. Заемите се увеличиха с 49 на сто за корпоративни клиенти и с 40 на сто за индивидуални клиенти през годината до

май 2007 г., насърчавайки властите да обявят повишаване на изискванията за резервите, които трябва да влязат в сила през септември. Fitch споделя тревогата на властите по отношение на темпа на кредитния ръст, който изостря макроикономическите дисбаланси и повишава степента на излагане на потенциални шокове, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че през 2006 г. България имаше фискален излишък от 3,5 на сто от БВП. Брутният държавен дълг намаля до 21 на сто от БВП (от 27 на сто през 2005 г.), доста под "BBB" медианата от 33 на сто, докато сумата във фискалния резерв се увеличи до 12 на сто от БВП (от 11 на сто през 2005 г.), отчитат от Fitch. В края на 2006 г. България бе нетен публичен външен кредитор с 22 на сто от БВП. Властите прогнозират, че бюджетът ще остане с излишък до 2009 г.

От кредитната агенция изразяват безпокойство от размера на дефицита по текущата сметка на България, въпреки че преобладаващата роля на дългосрочния капитал при неговото финансиране е обнадеждаваща, като икономическият растеж и стабилните публични финанси продължават да подкрепят рейтинга.

Дефицитът по текущата сметка нарасна на 16,2 на сто от БВП през 2006 г. от 12,2 на сто през 2005 г. Притокът на недългови преки чуждестранни инвестиции е в размер на 9 на сто от БВП през 2006 г., като финансира около 60 на сто от дефицита, но

брутният външен дълг нарасна на 84 на сто от БВП в края на 2006 г. (от 67 на сто през 2005 г.), доста над "BBB" медианата от 39 на сто, отбелязват от Агенцията за кредитен рейтинг. Силният ръст на износа (до 28 на сто в USD през 2006 г.) показва, че в икономиката няма криза по отношение на конкурентоспособността, а доминиращата роля на ПЧИ и по-дългосрочния дълг при финансирането на дефицита по текущата сметка вдъхват увереност. Официалните международни резерви се покачиха до 11,7 млрд. USD, като покриват внос за повече от 5 месеца и допълнително подкрепят валутния борд в страната. Fitch очаква изискването за запазване на валутния борд да запази впечатляващата дисциплина на България по отношение на икономическата политика, пише в съобщението.