Финансовият министър стои твърдо зад плоския данък
Финансовият министър стои твърдо зад плоския данък / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Финансовият министър стои твърдо зад плоския данък
70242
Финансовият министър стои твърдо зад плоския данък
  • Финансовият министър стои твърдо зад плоския данък

Финансовият министър Петър Чобанов подкрепя запазването на плоския данък, въпреки инициативата на БСП за референдум за данъчната политика у нас.

Пред журналисти по време на форума, организиран от правителството, Чобанов потвърди, че ще се мисли за промяна на ставките и начина на облагане единствено ако се проведе референдум и хората отговорят, че искат подоходно облагане.

Като член на правителството той се съобразява и подкрепя мнението, изказано от премиера, каза самият Чобанов. Оттам нататък референдумите са нормални политически инициативи, които политически партии имат право да предприемат както намерят за добре, да генерират необходимата подкрепа за това и ако пората се произнесат да се реагира според ситуацията, коментира финансовият министър.

В началото на срещата между кабинета и бизнеса премиерът Пламен Орешарски обеща запазване на плоския данък от 10% и единната ставка на ДДС от 20%. Орешарски бе категоричен, че в момента не може да се лишим от ниските данъчни ставки, за да запазим и увеличим конкурентоспособността на българската икономика.

Премиерът бе категоричен, че икономическият растеж е изключително важен и ако правителството не го подпомогне, то това означава, че се е провалило. Пламен Орешарски допълни, че подпомагането на икономиката ще има нови нюанси, като най-важна е по-активна роля на държавата за защита на конкуренцията и срещу монополните формирования.