Фич намали кредитния рейтинг на италианската банка УниКредит
Фич намали кредитния рейтинг на италианската банка УниКредит / снимка: БГНЕС, архив

Международната рейтингова агенция "Фич" /Fitch/ намали от "А" на "А-" кредитния рейтинг на най-голямата италианска банка, УниКредит /UniCredit/, предаде Ройтерс.

Едновременно с това "Фич" предупреди, че е готова да понижи кредитния рейтинг на още седем италиански и осем испански банкови групи, в това число и испанската "Банк Сантандер".

Възможно е да настъпят отрицателни промени и в рейтинга на белгийските Кей Би Си /КВС/ и "Дексия банк Белджъм" /Dexia Bank Belgium/.

"Натискът върху приходите и ликвидността на банките, върху възможностите за привличане на средства, върху капитализацията и качеството на активите в бъдеще най-вероятно ще се засилва", изтъква "Фич" в разпространено съобщение, цитирано от БТА.

Рейтинговата агенция посочва, че негативната тенденция в оценката за банките, включените в списъка за наблюдение, се дължи на промени в прогнозата за рейтинга отделни държави от еврозоната.

На 16 декември "Фич" постави Италия, Белгия, Испания, Словения, Ирландия и Кипър в списъка за наблюдение с тенденция към намаляване на суверенния рейтинг.