Експертна група ще насърчава инвестициите в голф туризма
Експертна група ще насърчава инвестициите в голф туризма / БГНЕС
Със заповед на премиера Сергей Станишев е създадена експертна работна група, която да разработи основни насоки за насърчаване на инвестициите в голф туризма у нас. Съпредседатели на експертната група са министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов и министърът на екологията Джевдет Чакъров. Сред членовете са председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова и Савин Ковачев – заместник-министър на регионалното ведомство.

Пред Ковачев той заяви, че основните пречки за развитието на голф туризъм у нас са лошата инфраструктура и лошата ни слава като туристическа дестинация напоследък:

Държавата ще оказва ли по-голямо съдействие на частните инвеститори за изграждане на частните инвеститори за изграждането на такива голф игрища?

Ако желае, може да го направи. Има една позната в света форма за това – концесията. Другото не може да го направи вече, защото парламентът взе решение за забрана на някои разпоредителни сделки с гори и т.н., а държавата според мен не е необходимо да си позволява да продава засега земеделски земи.

Но има много терени, които са ниско продуктивни или пустеещи земи. Не може ли те да бъдат предоставени?

Има такава идея, която може би прозира в тези основни насоки. Евентуално да се създаде едно или няколко държавни дружества. Дружеството може да направи изследване в кадастъра, в картата на възстановената собственост, там да види какви подходящи земи има и може да бъдат апортирани в неговия капитал, да се прецени коя е най-подходящата форма за изграждане на голф игрище.

Колко горе-долу голф игрища е необходимо да има в страната ни?

Имаме потенциал за около 20 игрища поне според мен, но няма да е скоро – поне в близките 10 години, не вярвам да е.