Експерти виждат рискове пред Бюджет 2014 в изпълнението на приходите
Експерти виждат рискове пред Бюджет 2014 в изпълнението на приходите / снимка: Sofia Photo Agency

Има  рискове пред бюджета за следващата година, стана ясно от оценката на синдикалния финансов експерт Мика Зайкова пред Нова телевизия. Първият според нея е в приходната част на бюджета и дали планът ще бъде изпълнен.

По думите й за бизнеса е помислено с ресурса от 500 млн. за проекти на конкурсни начала. "Само че как ще се случат тези приходи, при положение че от данните на НСИ се вижда, че както Европа, така и България забавя темповете. Нещата са в границата на статистическата грешка”, попита Зайкова.

Икономистът Красен Станчев посочи, че в бюджета са заложени повече разходи за социални нужди. Той изтъкна, че това не е необичайно и затова всеки бюджет е напрегнат в последните десет години. „Дори най-прекрасната политика е свързана с някакъв доход. А един доход, за да бъде преразпределен, трябва да бъде произведен”, посочи експертът. По думите му оттук нататък частният сектор трябва да се остави да произвежда, да създава работни места, да има повече инвестиции. 

Икономика трябва да има, дори при такава социална действителност като българската, отбеляза Валентина Богданова, депутат от "Коалиция за България" и член на Комисията по труда и социалната политика в парламента. „Когато държавата използва всички възможности на институциите и на финансите, с които разполага, в това има нещо добро", коментира тя. По думите й скептицизмът е задължителен, но грамотните управленски решения са важни.

Източник: NovaNews.bg