Еколози: Строят пътища и лифт в Рила без оценка за съвместимост с НАТУРА
Еколози: Строят пътища и лифт в Рила без оценка за съвместимост с НАТУРА / netinfo

Четири пътя, резервоар и лифт се строят без действаща оценка за въздействие на околната среда и оценка за съвместимост с целите на НАТУРА 200 за защитената зона Рила, това заявиха коалиция от 17 природозащитни организации „За да остане природа и в България” и юристи.

Освен посочените обекти вече се строят и нови ски писти под формата на противопожарни просеки, заяви Катерина Раковска от Дунавско-Карпатската програма. Според община Сапарева баня те са законни, но според нея тези противопожрани просеки не отговарят на наредбата за устройство на горите, тъй като изискванията за противопожарни просеки са те да са на разстояние 5 км, а на терен е установено, че те са на разстояние до 2 км. И когато прегледахме общия устройствен план на туристическа локализация „Паничище- езерата-връх Кабул”, установихме едно твърде голяма съвпадение между писти 1, 2 и 4 и противопожарните просеки в отдел 101, каза Раковска и допълни: Тоест това, което се случва, е, че ски зона Паничище в момента се строи, без да е минала процедура за екологично оценка, без ОВОС, без нищо.

При поредния си опит да защитят националния парк природозащитници били заплашени със смърт от местни строители, като една от тях била ударена в гръб с вратата на колата й и получила сътресение на мозъка. Това заяви юристът Свилен Овчаров. Освен природолюбителите на мястото присъствала и журналистка от немското национално радио ARD, която също станала жертва на заплахи. Заплашили са немската журналистка от ARD, че ще я хвърлят от скалата. Казали са и: „И други като теб са летели оттук”, допълни Овчаров.