ЕК възстановява плащанията по ОП Околна среда през ноември
ЕК възстановява плащанията по ОП Околна среда през ноември / снимка: БГНЕС
ЕК възстановява плащанията по ОП "Околна среда" през ноември
75894
ЕК възстановява плащанията по ОП "Околна среда" през ноември
  • ЕК възстановява плащанията по ОП "Околна среда" през ноември

До две седмици Европейската комисия ще възстанови спрените плащания по оперативната програма "Околна среда", съобщи служебният вицепремиер по управление на евросредствата Илияна Цанова. Тя посочи, че е разговаряла с европейския комисар по регионална политика Йоханес Хаан, който е уверил в предстоящото отпускане на спрените пари. Очаква се до края на годината да получим около 700 милиона лева, обясни Цанова.

След спирането на плащанията по оперативната програма "Околна среда" през ноември миналата година, миналия месец служебното правителство одобри отпускането на 750 милиона лева за разплащане към бенефициенти на тази програма и програмата "Регионално развитие". Към момента държавата е разплатила около 450 милиона лева, обясни Илияна Цанова.

"Това е близо 70 на сто, затова пак казвам, много е важно ние да получим тези пари от Европа, за да можем да продължим и да изплащаме разходите по направените договори поради простата причина, че бюджетът не може да издържи повече", каза вицеприемърът.

На заседанието си правителството одобри две постановления, с които се предвижда създаване на Координационен съвет, който ще координира политиките на хоризонтално ниво, и Методически съвет за финансови корекции, който ще бъде медиатор между бенефициентите и Управляващия орган при проблеми.