ЕК ще проверява ТЕЦ Марица Изток 2 и Енел ТЕЦ Марица изток 3?
ЕК ще проверява ТЕЦ Марица Изток 2 и Енел ТЕЦ Марица изток 3? / netinfo

Европейската комисия ще предприеме проверки в ТЕЦ „Марица Изток-2” и Енел ТЕЦ „Марица изток-3”, заяви в Стара Загора евродепутатът Дейвид Хамърщайн от групата на Зелените в Европейския парламент. На по-късен етап Комисията ще излезе със становище дали централите отговарят на европейските изисквания за комплекси разрешителни.

Хамърщайн съобщи, че в Европейския парламент тече процес за създаване на нова законодателна рамка в областта на енергетиката. Неспазването на европейското законодателство ще доведе до редица наказателни процедури за България. Дейвид Хамърщайн подчерта, че до момента няма започната такава процедура за страната ни. Ако се открие някакво несъответствие с европейските екологични стандарти, ще започне друга процедура, която би достигнала до Европейския съд, който ще реши дали има нарушение и какви мерки да бъдат предприети.

Според евродепутата основната цел на европейските институции е да се постигне разбирателство както по икономическите, така и по екологичните въпроси. Дейвид Хамърщайн участва в екологична дискусия организирана от Екоцентъра към Търговско-промишлена палата в Стара Загора и сдружение „Гражданско обединение” – Стара Загора. Участниците в срещата се обявиха за сътрудничество в сферата на опазване на околната среда в района на енергийния комплекс „Марица изток”. Те решиха да бъде разработена комплексна екологична програма на региона, с която да бъдат разрешени конкретни инвестиционни и екологични проблеми.