ЕК: Единствено България и Германия излизат от процедури за свръхдефицит
ЕК: Единствено България и Германия излизат от процедури за свръхдефицит / Sofia Photo Agency, архив
ЕК: Единствено България и Германия излизат от процедури за свръхдефицит
53938
ЕК: Единствено България и Германия излизат от процедури за свръхдефицит
  • ЕК: Единствено България и Германия излизат от процедури за свръхдефицит

Ще бъде прекратена процедурата срещу България, която беше стартирана преди две години заради свръхдефицит, обяви председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу. Решението е част от публикувания годишен пакет с препоръки за укрепването на финансовата стабилност в Евросъюза и в частност в Еврозоната. Заместник–председателя на Еврокомисията и комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен обясни, че процедурата за свръхдефицит срещу България ще бъде отменена, защото в Брюксел са убедени, че държавата ни "устойчиво е коригирала своя свръхдефицит". Освен това София последователно преизпълнявала бюджетните си цели.

Председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу обясни, че след "здравна проверка" на бюджетната и икономическа ситуация във всяка една от 27-те държави членки, всяка страна е получила личен "оздравителен" пакет с препоръки, които да осигурят стабилност, растеж и работни места. Докладът с препоръки за укрепването на финансовата стабилност в Евросъюза, е в обем от почти 1500 страници.

В частта за България се казва, че общият дефицит в бюджета е паднал на 3,1 % от брутния вътрешен продукт през 2010-а и до 2,1 % през следващата 2011-а. Тези стойности надвишават поставените цели съответно с 0,7 и 0,4 %. В същото време се предвижда този дефицит да спадне до 1,6 % през тази година и 1,3 % през 2013-а. Страната ни излиза от процедурата за свръхдефицит, въпреки че през февруари намери място в списъка с 12 държави членки, за които има риск от макроикономически дисбаланс.


Комисар Рен обясни, че в това няма противоречие: "Препоръчваме прекратяването на процедурата на базата на конкретни данни и изчисления, докато макроикономическият дисбаланс гледа по-дългосрочно на нещата – съответно това определение за дисбаланс е една още по-превантивна мярка от наша страна. Така че, да, страната ви е успяла в краткосрочен план да поправи устойчивостта на публичните си финанси, но все още остават конкретни предизвикателства в макроикономическата стабилност в по-далечна перспектива."

Освен България, Германия е единствената друга държава в Евросъюза, за която ще отпадне съответната процедура. Така само четири от 27-те държави-членки вече са извън процедура по свръхдефицит, като освен България и Германия, устойчиви нива на параметрите на държавния бюджет показват само Финландия и Люксембург.