Държавната помощ за преструктуриране на БДЖ е допустима, смятат в Брюксел
Държавната помощ за преструктуриране на БДЖ е допустима, смятат в Брюксел / снимка: Sofia Photo Agency

Европейската комисията смята за допустима държавната помощ за преструктуриране на БДЖ. Това се казва в специално писмо за подкрепа, изпратено от ГД "Конкуренция" на ЕК до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съобщават от транспортното ведомство.

Полученото писмо е вследствие на разговорите през миналата седмица в Брюксел на министър Ангелкова. Там тя е предоставила допълнителни анализи и аргументи за ускоряването на нотификацията на държавната помощ за БДЖ от Европейската комисия като необходимо условие бъдещите преговори с кредиторите на железниците да придобият по-ясни параметри и да позволят нормалното им функциониране.

В писмото за подкрепа се уточнява, още: "по отношение на опрощаването на дълговете от 172 милиона лева, които БДЖ е натрупало преди присъединяването на България към ЕС през 2007 г., мога да Ви информирам, че на базата на предоставената информация от страна на българските власти, тази мярка изпълнява условията, заложени в Насоките за държавна помощ на железопътните предприятия, които предоставят основа за обявяването на отмяна на дълговете на доставчиците на ж.п. услуги, натрупани преди присъединяването към ЕС /или преди либерализация на сектора/".

По думите на министъра, подкрепата, която ни дава Европейската комисия, е много важна за подновяване на диалога с кредиторите на държавните железници. Предстои среща с кредиторите и облигационерите на компанията, за да се обсъдят възможностите за разсрочване на задълженията. Първата крачка вече е направена, тъй като с това писмо ЕК се произнася, че не се нарушава законодателството, свързано с конкуренцията и държавната помощ за БДЖ може да бъде отпусната", е казала министър Ангелкова. Тя е подчертала още, че предстои доста работа, за да се подобри финансовото състояние на компанията.