Държавата осигурява 60 млн. лева за зимна поддръжка на пътищата
Държавата осигурява 60 млн. лева за зимна поддръжка на пътищата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Държавата осигурява 60 млн. лева за зимна поддръжка на пътищата
67035
Държавата осигурява 60 млн. лева за зимна поддръжка на пътищата
  • Държавата осигурява 60 млн. лева за зимна поддръжка на пътищата

60 млн. лв. е заделила държавата за зимно поддържане на цялата републиканска мрежа през тази година, съобщи във Варна регионалният министър Десислава Терзиева. За подготовка, изразяваща се в изкърпване на дупки, обезопасяване и маркировка, са предвидени 3,5 млн. лв.

Програмата за зимната подготовка вече е изготвена. Министърът изрази надежда до края на този месец навсякъде да бъдат доставени материалите, необходими за обработване на пътищата през студените месеци.

В момента в администрацията има изградена система за контрол на зимното поддържане. Вече текат регионални срещи, които целят да се създаде по-добра координация между различните институции, разкри шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков.

„През последните десет дни на октомври, по разписан график, дирекция „Анализ на риска и оперативен контрол" ще извърши проверка по всички областни пътни управления, за да види доколко фирмите са заредили с необходимите материали и дали имат подготвена техника, така че от 1 ноември да влезем нормално в зимното поддържане", каза инж. Чайков.

До края на октомври ще бъде организирана и среща между всички институции, отговорни за зимното поддържане.

„Целта е да се създаде една много добра координация и да се знае кой носи отговорност и за какво", посочи министър Терзиева.

Предвижда се изготвянето на специален план за спешна рехабилитация на пътищата в цялата държава, съобщи още тя. Той ще бъде направен по региони и по необходимост, констатирана със съответен анализ. В рамките на бюджета догодина ще започнат спешни ремонти в зависимост от парите, които бъдат отпуснати.

Регионалният министър заяви, че догодина ще започне и ремонт на виадуктите, които са в лошо състояние. По нейни думи става въпрос за около 100 съоръжения.

„Нямам данни, че новите виадукти текат, а иначе мостовете сигурно текат и ние правим такива оценки. Ще бъде преценено къде са най-отчайващите места по тези виадукти и мостове и ще вземем спешни мерки", увери Терзиева. Тя беше във Варна за откриването на Шестата национална конференция за пътищата.