ДСБ: Изкуствено се занижава цената на Топлофикация – София
ДСБ: Изкуствено се занижава цената на Топлофикация – София / netinfo

Провежда се политика за съсипване на публичния образ на "Топлофикация – София" АД, което води до драстично намаляване на цената на дружеството, каза на пресконференция председателят на софийската организация на ДСБ Атанас Атанасов.

Според него това се прави с цел дружеството да бъде продадено "на близки до управляващите субекти на изкуствено занижена цена". Според Атанасов такава сделка освен финансови ползи, би донесла и политически изгоди за тези, които ще я осъществят, защото те ще се освободят от политическата отговорност за евентуално бъдещо увеличение на цените на тази услуга за софиянци.

"Приватизацията на "Топлофикация" е свързващото звено между Румен Овчаров и Бойко Борисов", каза още Атанасов. Той отбеляза, че ДСБ знае кой би бил следващият собственик на дружеството. В отговор на журналистически въпрос Атанасов заяви, че "независимо от това, какво ще бъде търговското име на новия собственик, той задължително ще е поставено лице на "Газпром".

Членът на столичното ръководство на партията Калин Янакиев каза, че към днешна дата вземанията на "Топлофикация София" многократно надхвърлят нейните задължения. Собственият капитал на дружеството, което означава всичките му активи, от които са извадени задълженията, е 370 млн. лв., каза Янакиев. Той допълни, че в годините между 2003 и 2005 предприятието е приключвало със счетоводна печалба между 4,3 и 1,6 милиона лева, като в този период са инвестирани 71 милиона евро.

Според Калин Янакиев сметките на длъжниците умишлено не се събират, като събираемостта през последния месец е паднала на 12 процента.

Министър Румен Овчаров и кметът на София Бойко Борисов са единодушни в това, че дават старт на една консултация с чуждестранен консултант за бъдещата приватизация на дружеството, като цената на консултацията е 1,2 млн. долара, каза още Янакиев.