Дянков ще отпусне 500 000 лв. за проект за високоскоростен път Пловдив - Асеновград - Смолян
Дянков ще отпусне 500 000 лв. за проект за високоскоростен път Пловдив - Асеновград - Смолян / снимка: Sofia Photo Agency, архив

500 000 лева ще отпусне вицепремиерът Симеон Дянков за проектирането на високоскоростен път Пловдив - Асеновград - Смолян.

"С радост ще предоставя тези средства още следващата седмица на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да започнат дейностите, свързани с предпроектните проучвания, проекти, изпълнител", обяви финансовият министър по време дискусията "Смолян - нови маршрути за културен и екотуризъм в областта", която се проведе в общината.

Дянков посочи, че за този път се е говорило отдавна, бил е заложен като национален приоритет, но поради липса на средства не е бил придвижен. Финансирането е договорено от Брюксел, защото попада в разширението на коридорите за транс европейската мрежа.

"Когато има добра инфраструктура, ще бъдат достъпни и туристическите дестинации за българи и чужденци", каза още Дянков.

През пролетта на следващата година ще бъде реконструиран и пътят Неделино - Баните, за който от осем години има проект. По този начин средновековните обекти в двете общини ще станат достъпни за туристите.