Доларът пак подгони еврото, петролът около $ 109 за барел
Доларът пак подгони еврото, петролът около $ 109 за барел / снимка: EPA/BGNES

На световните валутни пазари доларът започна бързо да поскъпва към еврото, като след влизането на американските пазари „зелените пари” се котират към общата валута при ниво 1,4390, а спрямо японската йена около 108,05 йени за 1 долар.

Повишението идва след заседанието на Европейската централна банка, след което стана ясно, че банката понижава прогнозите си за икономическото развитие на еврозоната.

Това, според дилъри, дава сигнали, че банкерите не са склонни да повишават още лихвените проценти в обозримо бъдеще. Европейската централна банка преразгледа към понижение прогнозата си за икономически растеж в еврозоната за 2008 и 2009 година. ЕЦБ очаква растеж на брутния вътрешен продукт с 1.4 процента за тази година от прогнозните 1,8 на сто. За 2009 година ЕЦБ също понижи прогнозата за икономически растеж в еврозоната до 1,2 на сто спрямо първоначалните 1,5 процента. Финансовата институция повиши обаче очакванията си за инфлацията в зоната. Предрича се инфлацията да достигне 3,5 процента през 2008 г. и 2,6 на сто догодина.

От финансовата институция отново декларираха, че борбата с инфлацията остава основният фокус на институцията, дори след корекцията към свиване на икономическия растеж.

На заседанието ЕЦБ очаквано остави без промяна основната лихва на седемгодишен връх от 4,25 на сто, а същото направи преди това и централната банка на Великобритания Банк ъв Ингланд.

Веднага след заседанието доларът бързо започна да поскъпва, като отново се доближи до достигнатото съотношение вчера от 1,4385 долара за 1 евро, най-високо за щатската валута от 22 януари.

На стоковите пазари цената на петрола засега остава в диапазона 109-110 долара за барел, но все още не е отчетено поредното поскъпване на петрола, припомнят наблюдаващи пазарите.

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за 109,25 за барел, а в Лондон нефтът сорт Брент се търгува за 106 долара за барел.

Пазарите очакват новините за поредните атлантически бури, сред които ураганът Айк и свързаните с него спекулации за евентуалното нарушаване на доставките за Съединените щати. Допълнително днес ще бъдат публикувани и редовните данни за петролните запаси в Америка, които също ще се отразят на търговията.

DarikFinance.bg