До днес подаваме документи за търговия на месни продукти в ЕС
До днес подаваме документи за търговия на месни продукти в ЕС / netinfo

Изтича срокът за подаване на документи от предприятията, които ще кандидатстват за одобрение да търгуват със страните-членки на Европейската общност с месни и млечни продукти, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и горите.

От 9 до 15 януари всички млекопраработвателни и месопреработвателни предприятия, които са кандидатствали за одобрение, ще бъдат проверени от българските ветеринарни власти.

От 22 януари до 2 февруари одобрените предприятия ще бъдат инспектирани и от мисия на FVO - Службата по храните и ветеринарните въпроси на ЕС.

Службата ще провери прилагането на законодателството на Европейския съюз от производителите на месни и млечни продукти и контролът, упражняван от Националната ветеринарномедицинска служба.

От 15 до 26 януари 2007 г. с втора мисия на Службата по храните и ветеринарната дейност на ЕС ще се направи оценка за прилагането на системата за граничен контрол при вноса и транзита на продукти от животински произход и живи животни.

Мисията ще провери складови бази, митнически складове, одобрени предприятия за износ в страните членки на ЕС и неодобрени до този момент. Експертите от ЕК ще инспектират и проследяемостта на наличните суровини, внесени до 1 януари 2007 г. от трети страни.