ДКЕВР: Големите инвестиции в енергото и ТЕЦ-овете сега са лукс
ДКЕВР: Големите инвестиции в енергото и ТЕЦ-овете сега са лукс / netinfo

Семейство, което досега е плащало 100 лева за ток, след 1 юли ще има сметка от 120 лв., каза в „Дарик кафе” заместник-председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране доц. Валентин Кирчев.

Той отрече твърденията на EVN, че при планираното увеличение на тока с 18 процента и на парното с 14 на сто няма да бъдат подсигурени средства за поддръжка на мрежата и това ще постави под риск доставките идната зима.

Минималните разходи за ремонти и належащи дейности са калкулирани в новите цени, но ако трябваше да удовлетворим предложенията на всички по веригата – мините, НЕК, електроразпределителните дружества и топлофикациите, токът и парното трябваше да поскъпнат „чудовищно”, каза доц. Кирчев.

Той подчерта, че високите цени не са в интерес и на самите компании, защото събираемостта на сметките ще падне рязко. Заместник-председателят окачестви като лукс при сегашното състояние на световния пазар на енергоносителите планираните от дружествата огромни инвестиции в организация на дейността и в изграждане на нови мощности. Сега не е моментът за големи инвестиции, категоричен бе доц. Кирчев.