ДФ Земеделие открива кредитни линии за есенната кампания
ДФ Земеделие открива кредитни линии за есенната кампания / netinfo

От 11 август Държавен Фонд "Земеделие" открива две целеви кредитни линии за подпомагане на есенната кампания, реколта 2009 г., съобщиха от фонда.

Първият кредит е за купуване на минерални торове за производството на пшеница, а вторият е за закупуване на семена за производство на пшеница. Целевите кредити, които могат да получат регистрираните земеделски производители и в двете

направления са по 6 лв. на дка. Общият ресурс, който УС на ДФ "Земеделие" е одобрил и за подпомагане на сеитбените дейности, възлиза на 22 млн. лв.

Земеделските производители се задължават да възстановят кредитите за есенната кампания, заедно с 3 % годишна лихва в срок до 1 октомври на следващата година.

Разпределението на средствата ще осигури своевременно ресурс за финансиране на предстоящата кампания по сеитбата на пшеница от реколта 2009 г. и нейното нормално протичане. Стопаните могат да кандидатстват за подпомагането до изчерпване на финансовия ресурс.

Тази година се въвеждат две изменения в условията за кандидатстване. Съгласно първото, вече отпада изискването стопаните да представят в областните поделения на ДФ "Земеделие" копия на документи за собственост или такива, които удостоверяват правото им на ползване на земеделската земя. Областните поделения на Фонда ще получават по служебен път информация за размера на обработваните площи, чрез Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/. Информацията е заложена в ИСАК въз основа на подадените заявления за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ.

С цел да се облекчат условията за кредитиране по двете нисколихвени финансови линии, отпада ограничението кандидатите да не са икономически свързани лица.

Фондът няма да подпомага земеделски производители, които имат неизпълнени договорни задължения по други финансови линии с настъпил падеж, които имат публични задължения към държавния и общинските бюджети, се припомня в съобщението.

Кредитът задължително се обезпечава. Фермерите трябва да застраховат посевите, които Фондът подпомага. Те представят и документи за извършени разходи, както и приемно-предавателни протоколи за закупените количества семена или минерални торове. Съгласно условията за подпомагане, максималният размер на средствата, които всеки земеделски производител може да получи за една календарна година по всички краткосрочни финансови линии, е до 130 000 лв.